Billigt Attefallshus

Är du på jakt efter ett billigt Attefallshus att använda som komplementbostad eller komplementbyggnad? En attefallare som uppförs till en billig penning är en bra investering för dig som vill skapa lite mer yta. Med ett sådant litet hus kan du nämligen få mer plats för din familj och era vänner.

Stuga Elena 15Billigt AttefallshusStuga Emmy 15Stuga Laila 25Stuga Linda 25Stuga Linnea 25Stuga Wilma

Vad är ett Attefallshus?

Ett Attefallshus är ett litet hus på upp till 30 m² som du kan uppföra på din tomt. Denna byggnad är ett fristående hus som får uppföras om det redan finns en permanent bostad på tomten. Du kan därmed inte bygga en attefallare om du inte redan har ett bostadshus på din tomt. Dessa byggnader kan byggas utan bygglov, men det finns ändå vissa regler som behöver följas. Vilka dessa är kan du läsa dig till nedan!

Vi svenskar bygger årligen cirka 5 000 till 6 000 nya Attefallshus. De allra flesta av dessa byggnader uppförs som komplementbyggnader. Vad det innebär kan du läsa dig till nedan. I korthet betyder det dock att byggnaden utgör ett komplement till din permanentbostad. Om Attefallshuset istället är avsedd som ett extra permanentboende kallas byggnaden för komplementbostad.

En attefallare erbjuder oändliga möjligheter

Det finns närmast oändliga möjligheter när det kommer till användningen av en attefallare. Du kan till exempel använda det lilla huset som:

● gästhus
● hemmakontor
● bastu
● garage
● växthus
● hemmagym
● båthus

Det är bara din fantasi som sätter gränser för vad byggnaden kan användas till. Med det sagt är det viktigt att du bestämmer dig för huruvida det ska vara en komplementbyggnad eller en komplementbostad. Reglerna för de båda varianterna skiljer sig nämligen åt på vissa punkter. Om detta låter som gallimatias behöver du inte oroa dig – nedan går vi igenom skillnaderna mellan dessa bägge typer av byggnader!

Välj ett billigt Attefallshus som passar din plånbok

Om du vill uppföra ett billigt Attefallshus på din tomt bör du ha vissa saker i åtanke. Du bör till exempel vara medveten om att kostnaden varierar utifrån vilken modell du väljer att införskaffa/bygga. Några av de faktorer som tillsammans styr prissättningen är ditt val av fönster, innertak, isolering samt eventuella extra tillval.

Det finns ett brett utbud av prisvärda attefallare som passar alla smaker och plånböcker. Du kan välja mellan att köpa en byggsats och själv montera ditt hus eller ta hjälp av en snickare. Ett alternativ som många väljer är att köpa ett nyckelfärdigt Attefallshus. Ett sådant kostar av naturliga skäl betydligt mer än motsvarande byggsats. Men å andra sidan slipper du i det fallet bygga ihop huset själv – det levereras på din tomt i nyckelfärdigt skick.

Så mycket kostar ett billigt Attefallshus

Undrar du hur mycket ett billigt Attefallshus kostar? Detta är förstås lite som att försöka svara på hur ett långt snöre är. För det beror nämligen på en rad olika faktorer. En av de saker som allra mest påverkar prisbilden är användningsområdet för attefallaren. Det finns nämligen två huvudsakliga användningsområden att välja mellan:

● Komplementbostad. I detta fall använder du byggnaden som en bostad. Det innebär att den behöver inredas fullt ut samt rustas med kök, toalett m.m. Detta för att kunna erbjuda en standard som gör byggnaden beboelig året runt. Därmed ställs även högre krav på isolering och andra material. Det gör också att priset för denna sorts attefallare är högre än för en komplementbyggnad.

● Komplementbyggnad. Du kan även välja att använda ditt Attefallshus som en komplementbyggnad. Om du väljer detta alternativ kan du inte använda byggnaden som ett bostadshus. Däremot kan du använda den för andra ändamål, till exempel hemmakontor, ateljé, växthus eller garage.

Beroende på vilket av dessa bägge alternativ du väljer justeras prisbilden uppåt eller nedåt. Du behöver ange användningsområde i samband med att du gör din ansökan till kommunen.

Räkneexempel för uppförande av attefallare

Det är såklart svårt att svara på exakt hur mycket ett billigt Attefallshus kostar. Men för att illustrera skillnaden mellan de olika prisklasserna har vi tagit fram följande räkneexempel:

Fas Billigt attefallshus Medeldyrt Dyrt
  1. Ansökning
3 000 kr 15 000 kr 30 000+ kr
  1. Markarbete
20 000 kr 200 000 kr 350 000+ kr
  1. Uppförande
120 000 kr 500 000 kr 1 000 000+ kr
  1. Slutförande
0 kr 100 000 kr 250 000 kr
Totalkostnad 143 000 kr 815 000 kr 1 630 000+ kr

Som du märker är skillnaden väldigt påtaglig mellan de olika exemplen. Vi vill också påpeka att det finns billiga attefallare i alla prisklasser. Därmed kan du skaffa ett billigt Attefallshus i mellansegmentet för mindre än 815 000 kr. Men vårt räkneexempel ovan är ändå tänkt att ge en någorlunda rättvisande bild av prisbilden.

Vi kan inte nog understryka vikten av att göra en rimlig kalkyl för projektet. Dessutom bör du som sagt vara medveten om att prisbilden varierar väldigt mycket beroende på vilka val du gör under resans gång. Även förutsättningarna för den tomt där byggnaden ska uppföras är en faktor som påverkar prisbilden.

Angående ansökningsavgiften

Vad gäller avgifter för beslut om start- och slutbesked varierar dessa mellan olika kommuner. Det är nämligen byggnadsnämnden som tar ut dessa avgifter. Därför bör du kontakta byggnadsnämnden i din kommun för att få reda på hur hög denna avgift är. De ansvarar även för tillsynsbesök av olika slag, såsom tekniska samråd och slutsamråd samt arbetsplatsbesök.

Angående kostnaden för markarbete

När det kommer till kostnaden för markarbete skiljer sig denna väldigt mycket åt. De faktorer som påverkar kostnaden för denna del av arbetet är hur din tomt ser ut och vilken grund du väljer. Om du vill bygga ett så billigt Attefallshus som möjligt bör du välja plintar. Genom att placera din attefallare på sådana kommer du undan så billigt som möjligt med markarbetet.

Andra kostnader som är inkluderade i denna del är dragning av avlopp, vatten, el, fiber m.m. Därför varierar kostnaden för markarbete ganska markant mellan olika Attefallshus utifrån de val som du gör.

Angående kostnaden för uppförande

Uppförandet är en av de faser där du har allra störst möjlighet att påverka prisbilden. Du kan nämligen välja att köpa en byggsats och själv montera denna. I sådana fall kommer du undan väldigt billigt med ditt Attefallshus. Den största kostnaden som du tvingas lägga ner är då din egen tid och energi.

Du kan även välja att köpa en attefallare som är helt och hållet nyckelfärdig. Genom att göra detta slipper du montera byggnaden själv. Detta är ett bra alternativ för dig som inte har tid, lust, energi eller kunskap att montera en färdig byggsats. Även om du väljer detta alternativ är det såklart möjligt att uppföra ett billigt Attefallshus. Men prisbilden kommer att vara en helt annan jämfört med om du istället väljer att montera en byggsats på egen hand.

Andra kostnader som påverkar prisbilden under uppförandefasen är vilka bekvämligheter och tillval du väljer att köpa till. Även det tänkta användningsområdet för byggnaden påverkar som sagt. Till exempel kräver ju inte ett garage särskilt mycket i form av isolering, uppvärmning och liknande. Å andra sidan ställs betydligt högre krav på en komplementbostad som året runt ska kunna användas som en bostad. Även kvaliteten på materialet och leverantör av detsamma påverkar priset mycket.

Angående kostnaden för slutförande

I den sista fasen ska arbetet slutföras. Det är här som ditt nya Attefallshus färdigställs och görs redo att börja användas. Några exempel på kostnader som tillkommer här är inredning, gräsmatta, altan och andra tillval som du gör. En attefallare utan några tillval kostar ingenting i denna fas medan kostnaden i andra fall kan uppgå till ett eller ett par hundratusen kronor.

Regler för uppförande av Attefallshus

Som vi redan har nämnt finns det vissa regler som gäller för uppförande av Attefallshus. Till att börja med behöver din attefallare placeras i den omedelbara närheten till ditt bostadshus. Dessutom får byggnaden inte överskrida 4,0 meter från mark till taknock på höjden. Du kan själv välja om du vill använda byggnaden som ett komplementbostadshus (en fristående bostad) eller som en komplementbyggnad. Några exempel på möjligheterna när det kommer till komplementbyggnader är:

● förråd
● garage
● gäststuga
● växthus
● hemmakontor
● hemmagym
● båthus
● bastu

Du kan välja mellan att anlägga ett Attefallshus med en yta på upp till 30 m2 eller flera attefallare. Men även om du väljer att uppföra flera sådana här byggnader är det fortfarande samma totalyta som gäller. Det innebär att två attefallare på samma tomt inte får överskrida en genomsnittlig storlek om 15 m2.

Ytterligare en regel som du behöver ta hänsyn till rör placeringen av byggnaden. Attefallshuset får nämligen inte placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter. Om du vill placera byggnaden närmare gränsen än så behöver du erhålla medgivande från de grannar som berörs av placeringen. Detta för att du fortfarande ska få uppföra din attefallare utan ett bygglov.

Komplementbostad

En viktig skillnad mellan en friggebod och ett Attefallshus är att det senare får inredas som en fristående bostad. Det innebär att du kan använda din attefallare som permanentbostad eller fritidsbostad. Värt att notera här är att reglerna skiljer sig åt beroende på om du använder byggnaden som en komplementbostad eller som en komplementbyggnad. Skillnaderna i regelverket gäller bland annat sådant som isolering samt dragning av vatten och el.

Komplementbyggnad

Förutom att du har möjlighet att använda attefallaren som komplementbostad kan du även välja att nyttja den som komplementbyggnad. Reglerna är generellt sett lite mindre strikta när det kommer till denna typ av byggnad jämfört med vad som gäller för en komplementbostad. Anledningen till detta är att komplementbyggnaden inte är avsedd för att vara bebodd. Den kan istället användas som en/ett garage, uthus, växthus, förråd, båthus, gäststuga eller bastu.

Om du inte har tänkt bo i byggnaden utan bara vill uppföra ett billigt Attefallshus bör du välja detta alternativ.

Ytterligare regler för uppförande attefallshus

Utöver de regler som vi har nämnt ovan innefattar regelverket även ytterligare ett antal punkter. Dessa innefattar bland annat faktorer såsom strandskydd, järnvägsområde och väg samt byggregler. Mer information om dessa regler kan du finna på Boverkets hemsida. De har tagit fram en specifik sida på sin webbplats som behandlar just detta ämne, d.v.s. Attefallshus.

Om du inte följer reglerna

Skulle du uppföra ett Attefallshus utan att göra en anmälan och fått startbesked anses byggnaden vara olovlig. Denna status är synonym med ett svartbygge. Den lokala byggnadsnämnden i din kommun har då till uppgift att utkräva en byggsanktionsavgift.

De kan även tvinga dig att återställa den olovliga byggplatsen. Detta kan till exempel ske genom att du föreläggs att riva din attefallare. Detta kan du förhindra genom att i efterhand lämna in en anmälan istället för att strunta i det.

Frågor och svar om Attefallshus

När du vill bygga ett billigt Attefallshus har du förmodligen många frågor. Här besvarar vi några av de vanligaste frågorna om attefallare som tomtägare ofta ställer!

Hur billigt kan man bygga Attefallshus?

Byggsatser kostar allt mellan 25 000 kronor och 250 000 kronor. Väljer du istället att köpa ett nyckelfärdigt Attefallshus bör du räkna med att betala från 500 000 kronor och uppåt.

Vad kostar ett litet Attefallshus?

De allra billigaste byggsatserna kostar från omkring 25 000 kronor och uppåt. Ett nyckelfärdigt Attefallshus kostar betydligt mer än så. Allra dyrast är att köpa ett som ska användas som komplementbostadshus. Detta beror på att en sådan lösning kräver indragning av el och vatten, isolering m.m.

Vilka intyg behöver jag för att få bygga ett Attefallshus?

Om du uppför din attefallare som en komplementbyggnad behöver du bara göra en anmälan till din kommun.

Får jag bygga flera Attefallshus på min tomt?

Ja, enligt rådande lagstiftning får du bygga flera attefallare på tomten. Värt att notera är dock att den sammanlagda ytan för de olika byggnaderna inte får överskrida 30 m². Därför väljer de flesta tomtägare att endast uppföra ett Attefallshus på sin tomt.

Vad får jag använda mitt Attefallshus till?

Det är helt och hållet upp till dig vad du vill använda ditt Attefallshus till. Värt att notera är dock att reglerna skiljer sig åt beroende på om du använder det som en komplementbyggnad eller som ett komplementbostadshus. Därför bör du läsa på vad som gäller på detta område.

error

Prenumerera eller följ oss på Facebook